Att träna är ett kapitel för sig. Vad träningen kan bestå av är att hantera båten, att hitta rätt trim, hantera konkurrenter och att läsa av banan och förändringarna i vädret.

Båthantering

Båthantering tränar man varje gång man seglar. Försök att alltid göra ditt bästa i varje manöver. De måste övas in många gånger och vi får ju inte så mycket träning.

Följande manövrer är bra att kunna utföra utan att behöva fundera när de utförs.
- Starten
- Acceleration
- Stagvändning
- Att segla på kryssen
- Lovartrundningen
- Gipp
- Att segla på länsen
- Lärundning

Båthantering kan man träna ensam. Du kan ligga och köra runt runt på en kort bana så länge du orkar. Det ger många manövrer som ryggmärgen kan samla på. 

Trimma

Trimmet är bara möjligt att träna på tillsammans med andra att jämföra farten med. Det är lätt att hitta ett trim som är lagom snällt, men svårt att få det snabbt. Fundera alltid på vad som verkar funka. Sträva efter att på sikt förstå riggen. Den är komplicerad och svår att förstå sig på. Antingen förstår man hur den funkar eller så får man lära sig vad som verkar funka i de olika förhållandena. Både och kanske.......

Att göra båten lagom vild gör vi med mastfot, staglängd och skotavstånd. Ett högt skotavstånd gör att man skotar hårdare när blocken är ihop. Är det jobbigt på kryssen skall du sänka seglet så att akterliket tillåts flexa ut. Riggen hjälper dig då att spilla vind i byarna. Kortare (hårdare) förstag och sidovant ger liknande effekt.

Alla dessa trimmöjligheter gör att det blir en hel del varianter som uppfyller kravet på lagom bekväm båt. Frågan är vilket som är snabbast.

Sträva att i alla lägen ha korta sidovant. Det har visat sig snabbt. Ha så kort skotavstånd som möjligt utan att tappa kraft och höjd på kryssen.

Hantera konkurrenter

På träning kan vi lära oss att hantera olika närkamper. Vi måste ju vara försiktiga så innan man fått erfarenhet måste man ge bort olika lägen som den erfarne kan förvandla till en fördel. Jag har torskat en massa situationer på det och lär mig varje år att ta för mig utan att vara för oförsiktig.

Läsa banan

När vi ändå är ute och seglar kan man ju försöka att kolla runt och notera vad som händer med vinden och isen. Isen ger ofta möjligheter att placera båten på en slätare yta av olika slag. Det kan vara bra att undvika snöhögar, områden med trögare is eller att hitta långa gator längs sprickor där isen är bättre. 

Här ligger en liten text jag tänkte ha på träningarna för att sprida information om hur det går till. Det blev inget av det, men läs på