Plankböj

Plankan böjer sig. När den gör det slackar vanten. Det beror på att när skrovet sjunker ner kortas avståndet mellan mastnäsan och fästpunkterna på plankan. Plankan brukar sjunka 38-50 mm om man belastar den med bara sin kroppsvikt. Är den hård kommer den inte att ge vika lika mycket när riggen belastas och vantförlängningseffekten kommer att bli låg. En hård planka gör att masten inte böjer sig lika mycket. En mjuk planka hjälper masten att böja sig. Om du har svårt att böja masten finns då möjligheten att byta eller bygga om plankan så att den blir mjukare.

Ett sätt att påverka mastens styvhet är plankans placering på skrovet. Längre fram blir masten styvare. Nackdelen med detta för långa och tunga seglare är att styrmeden lättar från isen. Eller, den får i alla fall väldigt lågt tryck mot isen.


 

Mjukare 2020

I år har plankan slipats ner på undersidan. Den böjde 38mm med min nuvarande lägre vikt. Efter slipningen böjer den 43mm. Det blir spännande att se effekten av det.

Efter två helger verkar plankan ha gjort båten lite snällare. Det behövdes inte så nu ångrar jag att jag slipade ner den. Kanske vinner jag på det i längden.