Is

Greta har idag agerat chefsredaktör på DN. Tidningen alltså. Den är väldigt informativ. Köp ett pappersexemplar.
Eftersom den här hemsidan handlar om isjakt känner jag mig nödbedd att ta upp dagens tidning.
Vi isseglare är känsliga instrument för medeltemperaturen på vintern. De flesta av oss ser tydligt trenden med färre isbelagda sjöar och tunnare istäcke på de som får is. En bonde som bor vid Båven i Sörmland berättade för en släkting till mig att han aldrig varit med om en isfri Båven. Förra säsongen var den första. Fler kommer, garanterat.
Jag har nu levt i ett halvsekel. Det mest påtagliga är de spolade fotbollsplanerna. Varje år åkte vi skridskor 50m från min port (70-tal) och på 80-talet på skolans grusplan. Lycka till att spola en grusplan i år. Det har inte gått de senaste åren.
Iakttagelser från enskilda personer kan lätt snackas bort samtidigt som de är väldigt påtagliga och konkreta. Dessa vittnesmål passar perfekt ihop med vetenskapens sammansällningar. Tillsammans bildas ett mönster som inte går att snacka bort.
DN är fullproppad med info om hur det ligger till. Det här är inget som vi skall fundera på om det stämmer eller inte. Det stämmer. Är du tveksam kan vi ses vid grusplanen på Lojo sista januari. Sedan går vi bort till Storabacken som varje år var snöbelagd. Mitt minne är en bias? Ja, det klart. Dock har jag åkt skridskor och snowracer jättejättemycket där och då.
DN (båten) tynar bort likt de arter som drabbas. Sporten är lika beroende av is som isbjörnarna.
Det som känns angeläget är att få dieselgubbarna att se detta. Du dieselgubbe; läs tidningen med intresse. Försök att se igenom din egen bias.
Du som vet med dig att du bidrar med mycket koldioxidekvivalenter och fortfarande är skeptisk behöver inte streta emot. Jag tillhör den grupp som skitar ner alldeles för mycket. Samtidigt som jag fortsätter med det kan jag se krisen och är på tårna att bidra till en gynnsam förändring när det erbjuds. Även du kan acceptera att vi är mitt inne i den värsta kris mänskligheten råkat ut för hittills. Må bra och var glad trots vetskapen. Streta inte emot. Det är lönlöst.
Skall vi införa krav på elbil till regattorna? Annars disk i ett rejs? Ett straffpoäng för att markera? Nej, det tycker jag inte. Men ändå.
Det kommer att krävas förändringar. Så fort man tar detta på allvar kommer vi att kunna agera även kraftfullare än vi gjort mot pandemin.
Vi i isjaktssvängen är så få att vi inte själva kan rädda isarna i Sverige, men vi måste hjäpa de övriga i världen som försöker.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln