Ryggstödet

En ny fråga har dykt upp. Det är ryggstödet som måste vara 11" långt och ha en radie på minst 2" i överkant. Vaikos båtar har två mindre radier högst upp. 

Tydligen har man i många år tänkt sig kravet på den övre radien som att den kan ligga inbyggd i materialet. Som om man först byggde ryggstödet korrekt och sedan lade på vilken form som helst över det. Man kan forma det som en mutter om man vill. Detta har pågått länge och därmed blivit normgivande. 

Klassen skall främja hembyggeri. Sådant som det här missgynnar hembyggnation å det grövsta. Man förstår inte regeln om folk åker omkring med fel på sina båtar. Ett argument är att det inte påverkar farten. Sedan när kan man ursäkta ett avsteg från regeln med det argumentet? Vem skall avgöra om det påverkar farten? 

För min del är det ok att segla vidare med Vaikos skrov. Det som inte är ok är påstå att regeln tillåter de mindre radierna på ryggstödet. Dessutom tycker jag att mätmannen skall diska för detta. Om någon protesterar skall PK diska. Alla som seglar med fel på båten skall kunna diskas så länge reglerna säger det.

Mätmannen diskar ju tex för den lika betydelselösa bommarkeringen.

Om man kan resonera som att det är ok att radien räknas inne i konstruktionen måste det även gälla framkanten på medarna. De kan göras 16mm radie fram och sedan kan man spackla upp en mutter.

Det måste vara texten som gäller, inte andra saker som hur länge man gjort fel, hur det påverkar farten, om det påverkar säkerheten eller något annat man hittar på utanför Yearbook.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln