Långfredag

Den senaste veckan har präglats av att analysera medregeln. Det visade sig att den känsla jag hade var riktig. De som hållit på ett tag har ett gemensamt narrativ (Narrativ betyder "historia som man är överens om", typ) Ron kallar det för regelns intention. Deras idé om hur vi får bygga är inte exakt vad regeln säger. Undersökningen har gjorts genom att bolla frågor på först på svenska fb och i TC, sedan amerikanska fb. Det började med kloka ord från Fredrik som har samma narrativ som många rutinerade byggare. Warren och Ron kom med bra kommentarer. Warren och jag skrev några vändor privat. Han är en klok gubbe. Det var i princip bara dessa tre som kom med information som gick att använda till något konstruktivt. De viktigaste kvarvarande frågorna är;
 
1)    E.2.i nämner en minsta tjocklek meden måste ha längst fram. Frågan är hur långt bak det skall mätas och om det gäller träkroppen eller utanpå färdig med. Om man mäter 1mm från framkant är det många medar som inte mäter in. Om man mäter 20mm från framkant kan medarna göras smalare fram.
2)    Stålet skall ligga i en skåra i träkroppen. Hur mycket av stålet får ligga framför och bakom träkroppen? Ibland tror jag att man ser stål framför och/eller bakom förstyvarmaterialet. Då kan man misstänka att träbiten ligger en bit in i konstruktionen. Hur långt in är ok?
3)    Eftersom vi mäter stålets utstick undertill med en mall får träkroppen ligga en bit in i konstruktionen. Detta påminner om fråga 2. Hur långt över regelns 38,1 över eggen får man placera träet?

Sedan har vi några fastslagna effekter av regeln. Jag ser på dem som det nya narrativet så länge ny information uteblir.
 
Det som startade mitt intresse för träkroppens geometri var att skåran som medstålet monteras i får vara hur brett som helst så länge det finns lite trä kvar. Det betyder att det går bra att bygga meden inifrån och ut i alla material utom stål, trä och kevlar. Trä är ok att användas om det limmas direkt på träkroppens insida. När man når området mellan minbredd och maxbredd måste ett tunt träskikt limmas in. Utanför det är det fritt fram med alla material utom kevlar.
 
Allt som styr bygget finns i Yearbook. Man kan inte hänvisa till någon annan dokumentation eller diskussion.
 
Maxbredden på färdig med i medbeslaget är helt onödig. Eftersom man får lägga på valfritt material utanpå går det bra att tillverka meden 27mm om medbeslaget är så brett.
 
Höjden på meden och träkroppen är ospecificerad utanför medbeslaget. Det innebär nog inte så mycket, men om man kan dra nytta av detta så finns möjligheten.
 
Nu har jag gått in och röstat. Därmed är saken utagerad till i höst när medbyggen drar igång. Hur röstningen än går kommer mina att innehålla hockeyklubbor.

Glad påsk!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln