Lucia

Plankvinkel. Det är en  parameter vi inte bryr oss om mer än att sätta den paralell med skrovets undersida. När plankan böjer vinklas ju skrovets undersida på ett sätt att plankan pekar uppåt. Det bromsar. Dessutom bildas ett övertryck mellan plankan och isen. Det kallas för markeffekt. Det lyfter medarna. 

Hur mycket bör man kompensera för detta då? Jag tror att det är bättre om plankan drar neråt än uppåt. Därför siktar jag på en neråtvinkel som borde vara mer neråt än när plankan böjer max så att plankan aldrig riskerar att ge lyft. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att inte skapa för mycket motstånd genom att vinkla plankan för mycket neråt.

Vi vet att roder på segelbåter skall ha en anfallsvinkel på 3-4 grader. Det har seglarna lärt sig. Till det kommer avdriften på någon grad. Jag valde 2 grader på plankan. Det borde inte ge så mycket motstånd med tanke på att vinkeln minskar ju mer plankan böjer.

Dessutom blev den blå.

En av mina T-järn råkade få en riktigt lång åkyta. Den syns på bilden. Lägg märke till mätvärdena som står i rött. Många har börjat mäta med 0,15 så jag provade det. 0,2 är hamnar väldigt brett isär så det passar dessa långa åkytor att mäta lite tunnare. Dessutom tycker jag att begreppet svart är lite för subjektivt. Man vill gärna säga så långt som möjlgt. Jag testade att mäta med 0,05 istället. Det måttet visar åxå hur det ser ut nära medbulten, men det ljuger inte. Jag är lite sugen på att mäta med dessa två mått i fortsättningen. Ja, åkytan är 38 med 0,05 i 15 grader. Awesome!

Styrelsen gör ett bra jobb! De är kreativa och vågar ta ut svängarna. Nu har de uppdaterat elitstödet på flera små punkter, alla till det bättre. Jag tackade nej då VM är lite för långt för mig (i både tid och rum).

Trevlig Lucia på er!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln