Fredagsfrågan, Tord

Först och främst verkar EM fått bra med vind idag. Jag har inte sett några resultat utom att David kom nia fast hann sa sexa!? Jaja, vi får snart en uppdatering....

Apropå David så är jag impad av hans nummer. De ställde upp alla nr 1 vilket blev en rätt kul bild.

Jag träffade Tord idag och passade på att fråga honom om han hade något han undrade över. Han tyckte att det här med master och segel skulle klargöras lite. Han undrade hur man hanterar att mast och segel bör passa med varandra.

Det här är svårt och dyrt. Ett sätt att öka inlärningskurvan är att köpa grejer för 20 papp varje år. När jag fick prova tre olika compotechmaster fattade jag att min gamla Kent hade en förböjning som i viloläge drog ut buken i framkant. Att ovetandes segla omkring med det i flera år tycker jag nu med facit i hand var idiotiskt. Dessutom gjorde testerna av de tre styvheterna att jag vet rätt bra hur de beter sig. Masttillverkarna borde ha ett set med utlåningsmaster i varje land. Dyrt för dem, men bra för sporten. Tänk om förbundet kunde köpa in olika styvheter som vi kunde testa.

Tord, du får inget svar mer än att ni som har lägre ranking än 30 skall förenkla resonemanget. Jag ser ofta att klubbkompisar seglar omkring med så hårda master att de inte böjer. Nummer ett är att böja masten. Nummer två är skotavståndet. De flesta har för stort skotavstånd. Jag har precis börjat mäta från blockens centrum. När detr är fullt skotat ligger blockens centrum i samma höjd ungefär. Därför är det rätt mått att mäta. Om alla gör det kan vi byta siffror med varandra. Om jag minns rätt är ett normalmått 22cm. Enda gången det skall vara högre är på in- och utseglingarna när båten är packad med grejer. Hittar man helt rätt, på centimetern, blir en lite för mjuk mast hård och då går det fort. Man får lyften i lagom grad och har bra höjd på kryssen. Ett råd är att ställa in masten lite för mjukt och försöka hitta det jag beskriver. Är det fler som hittat fenomenet?

Svag vind i morrn.
Det ryktas om kitetävling på Ullna på söndag. 
Stora värtans snötäcke stoppade frysningen. 5cm nu.
Fysingen på söndag? Kanske inte........

Det blev lite babbligt utan en röd tråd ikväll. Håll till godo. 

3vlig helg!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln