Slipningen är igång!

Jag har börjat slipa mina egna medar nu. Det blir lite jämnare kurvatur än vad det var innan. Ytan blir fortfarande grov, men jag tänkte segla med det om jag inte fått delen som slipar finare yta tills dess. Det bästa är att det är lätt att få samma resultat varje gång. Fortfarande är det lite småproblem som jag måste lära mig, men allt har hittills gått att lösa.

Maskinen har några egenskaper. 
1) Att ställa om åkytan är lite besvärligt, inte jätte, men ändå. Därför kommer jag att försöka köra få olika åkytor. Kanske lär jag mig att ställa om detta snabbt, men jag är inte där än. Till en början tror jag att det är en kurvatur som gäller - ca 50cm på 0,2. Detta kallas åkyta och är en lång åkyta. Vill man kunna svänga lättare får man slipa ner eggen så att den inte hakar i isen. Det ger minskat grepp och ökad bärighet vilket passar bra på mjuka isar.
2) Maskinen är byggd på ett helt annorlunda sätt mot vad vi sett tidigare. Nu blir det en konkav profil på den slipade ytan. Det är inte mycket, men om man bryner ytan kommer bara delen närmast eggen och hörnet mot stålsidan att brynas. En nackdel är att jag svårligen bryner bort min nuvarande grova yta. En fördel är att det går snabbt och lätt att skärpa eggen då det är minimalt med material man behöver ta bort. 

Jag gjorde ett instrument som visar hur eggen ligger. Den visar ett värde på båda sidor som sedan jämförs. På hundradelen kan jag nu se hur eggen ligger. Det går snabbt och den mäter konsekvent. Förut hart det varit ögonmått på detta, men nu när jag ändå försöker förbättra precisionen känns detta som en viktig del i processen.

Att ställa in vinklarna är än så länge lite outforskat område. Den första hamnade ganska precis 10 grader fel! Nu har jag slipat en klart med 10 graders skillnad, det blir nog vinkelkontroll i morgon. Hamnade den rätt så har jag bra koll på detta. Punkt 2 ovan gör att slipvinkeln måste definieras. Jag definierar den som vinkeln mellan de två linjerna som bildas mellan eggen och hörnet mot stålsidan. Med den definitionen har eggvinkeln en lägre och spetsigare vinkel än slipvinkelnvinkeln. Jag siktar på jämna tal från 90 till 110 grader.

Om någon har akut behov av vassare medar kan jag hjälpa till med det nu. Det blir inte tävlingsskick pga att ytan är så grov och de två nämnda egenskaperna måste accepteras. Är det ok kan jag gärna köra dem i maskinen. Jag bryner av dem med fint bryne och snyggar till ingångarna litegrann. Nu när det fortfarande är en betaversion tar jag 200kr/med. När allt fungerar som det skall kommer en prislista på olika varianter. En med kommer att ligga i vår reception som du kan titta på. Det är där du lämnar och hämtar dem. www.larssonsplåt.se Jag kan även ta emot medar när vi ses på isen. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln