Träning med vind

Gårdagen sög. Lätt vind tog oss runt en liten bana rätt många varv. Jag var ändå på dåligt humör.

Idag regnade det. Som tur är har jag regnkläder för mjukvattensegling. Stövlarna ersattes av vattentäta strumpor i spikdojjerna. Vi gick ut och lade en likadan bana som igår. Jag hade problem med att få över masten i slagen och kom på att flytta fram blocken i bommen så att skotet drar bak bommen mer. Det funkade! Nu kan jag påverka det problemet. Mastinverteringsproblemsåtgärd - unskap ett.

David stekte mig, så jag gick in och bytte medar. Passade då på att käka en macka. När jag kom ut igen gjorde jag slarvsylta av honom så han bytte åxå till medar med mer grepp. Greppet gör att rundningarna blir effektiva och man kan ta med sig mer fart ut på kryssen. Det gav större effekt än jag trott. Grepp i medar - kunskap två.

Efter en stund kom ett xtramärke upp som tvingade oss att runda snävt. Vinden tilltog så det blev som en gokartbana. Man var tvungen att maxstyra hit och dit med hög precision. Det var en jättebra övning som gjorde att man kunde gå snävare in i rundningarna på den stora banan som utlänningarna körde på. Ny övning - kunskap tre.

Gunnar bad Tomek att kolla hans trim. Efter lite dividerande förstod Tomek att Gunnars konstiga trim syftade till att göra masten styvare. Han stod tyst en liten stund tills han lät som Terminator när han ber bikern att ge bort sina kläder, "But you are making contradictory actions" Att flytta bak mastfoten och resa masten tyckte han var tokigt. Vill man ha styv mast skall den luta bakåt, inte riktigt vad vi tror i Sverige. Gunnar och jag testade det och efter en testrunda tyckte vi att det kändes bra. Vi spände riggen och testade igen. Nu hade vi mycket mer fjong än tidigare. Troligtvis hade vi med våra mjuka master vidtagit allt vi kunnat för att få dem styva och gått för långt. Båda hade blockiblock fram. Man skall nog passa sig för att resa masten för mycket - lärdom fyra.

Efter seglingen åkte jag, David och Björn hem till David. Jag ville kolla hans garage och hans veteranbil. Han har fler som de var och tittade på tidigare, men jag var sen från isen. Det var ett 3vligt möte.

Det är sällan en dag blir såhär lärofylld. Det slutade regna på eftermiddagen och jag var helt torr överallt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln