Fredagsfrågan 12 oktober

12 oktober
Gunnar Aleus är sugen på ny mast och undrar vilken man skall köpa och vad den kostar. 
 
Jag har fastnat för CompoTech. De bygger sina master i en stor verkstad som bara bygger kolgrejjer, mest till industrin. Masterna byggs i en CNC-styrd maskin som lindar ett kolband indränkt i epoxi. De har bra repeterbarhet och precision. Jag misstänker att de även har koll på de ingående produkterna som de mindre tillverkarna har problem med. De mindre byter ofta epoxi eller fiber av olika skäl vilket gör att produkten får ändrade egenskaper. CompoTech kan hålla en jämn kvalitet och bibehållna värden. Jag vet ju inte att så är fallet, men räknar med det. Vladislav, kallad Lada, som håller i detta och är en duktig seglare berättade att de inte ändrat något på masterna.
 
Masten kommer utan den kullagrade skålen i botten. Jag tror att det är M14 i masten och att Åke säljer sådana skålar med M14. 
 
Fall ingår inte heller, men nu är ju dyneema tillåtet så det är lätt fixat.
 
Nästan inga master har viktjusterats på ett bra sätt. Min 85:a mätte inte in på jämviktspunkten. Jag fick ta bort vikt i roten och lägga till vid mastnäsan. 
 
Jag har beställt en 90:a som komplement till min underbara 85:a som i vissa lägen är för mjuk. Innan jag fick 85:an var mitt problem trögföre. Ofta var det riktigt, riktigt segt, men med 85:an kan jag hänga med och i vissa lägen segla ganska fort. Jag har seglat 90-masten och gått riktigt fort på snabb is med den. Förra säsongen saknades spetsen på blankis. Nu känns det riktigt spännande att kunna välja bland två master.
 
Han lovade att göra några master vilket man får ta med en nypa salt. Om han får in en stororder eller om hans maskinoperatör av någon anledning inte jobbar är det våra master som åker. Gunnar Rehn är sugen på en. Priset är 1700€ i år. Han åker till Finland vecka 46 om det blir bra förutsättningar. Det vore rätt ok att få testa redsan snart.

Om någon är sugen kan jag hjälpa till med beställningen och sedan hur vi pröjsar.

Här är en länk till en film som visar hur masterna byggs: https://youtu.be/EzfeDXEjVGo
Här är länken till deras hemsida: http://www.compotech.com

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln