Fredagsfrågan 5 oktober

Jag fick en fråga av Jan-Åke Larsson i Hudiksvall. Han skulle loopa/fläta ett skot och undrade hur långt det skall vara i de olika partierna. På engelska heter knopen Chain Sinnet och Monkey Braid. Jag hittade inget svenskt ord för knopen. Vanliga linor är ju flätade så jag föreslår att vi kallar den loopfläta.
 
Jag kollade med killen som har bra koll på detta, Fredrik. Han beskrev det såhär:
Tunn 2m/loopflätad 3,8/ tunn 2m.
Lina 4-4,7 mm (Liros Magic pro är bra med lite greppfiber, eller liknade).
Kapa inte haländan förrän man är nöjd med max utsläppt skot (så att det hela skotet inte blir för kort). Det går åt ca 22m.
 
Det betyder att han utgår från 22m lina med en diameter på 4-4,7mm. De mittersta 3,8 meterna loopflätad. Resterande används till att justera längderna som man vill ha dem.
 
Jag har testat loopflätat skot och gillar det inte. Istället har jag beställt ett avsmalnande maskinflätat skot. Mitt är 8mm i 6m för att sedan gå över till 6mm under de sista 1,5 meterna. I den tjocka änden har jag sytt i ett öga av gummilina som gör det enkelt att fästa änden i rorkultens handtag. Den smala änden sitter bak för att vara tunn när det är skotat.
 
Om man är lite ovan seglare kan man lägga till en halvmeter för att kunna släppa ut mer i halvvindssegling. Med för kort skot blir det lite svårare. Under tävling är det dock bra med kort skot så att det är mindre att hålla reda på i brunnen. Detta blir då på bekostnad av säkerheten!
 
Det som tvingade mig till 8mm-skot var de fina spärrblocken från Ronstan. Ronstan gör sina block mindre än Harken så jag använder de när jag vill ha små block. De har som sagt rätt små spärrblock som får plats i min västeråsbom. Med dubbla spärrblock får jag perfekt friktion.
 
Anledningen till att man vill ha tunt skot bak är att det ger mindre friktion. Den större dimensionen skall passa i spärrblocken/spärrblocket och i handen. 
 
Tack Fredrik för hjälpen!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

  • cramer john » Ice Cup:  ”There are generally two ways the LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and ed..”

  • Max » Tämnaren i morrn:  ”Snyggt. Även att du fick hela den viktminskningen, när du ändå målade detaljerna..”

  • Max » Färg:  ”Bra med mer färg tror jag. Nåt som kontrasterar mot både Black Ice och snö. Man ..”

  • Göran » ....och här kommer texten:  ”Tack för redovisningen Richard! Viktigt att vi försöker minimera olycksrisker!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln