Slipning

Jag har snöat in på knivar och slipning av dessa. Min drömkniv är nu Helle Harding. Helle är en fabrik i Norge där de gör knivarna för hand. Dessutom är bladen laminerade med hårt stål i mitten och mjukare på sidorna. Just Harding är vacker med ek, skinn och björk i handtaget. Bladet är likt en vanlig morakniv som jag är van vid. Sedan ger slidan ett handgjort intryck. Pricken över i är att den har en bonnig låsning så att jag inte tappar kniven. 

Jaja, nog om den kniven. Råeggen är något vi precis börjat prata om. I knivsliparkretsar kretsar hela slipproceduren kring råeggen. Många av medarna som åker omkring på svenska isar har råeggen kvar. Det går naturligtvis inte. Ni måste skaffa ett fint bryne som ni kan dra av eggen med efter att ni fått dem slipade. Sliparen vet inte alltid om att det lämnas en råegg. Problemet minskar med finheten på pappret eller brynet. De flesta slipare har inte tillräckligt fina papper att sluta med. 400 tror jag är det grövsta man bör sluta med för att eggen inte skall vara söndertrasad. Knivgänget går alltid över 1000. De säger grit, 1000 grit. 

Jag har funderat på vår slipmetod. Den är inte rätt. Med rätt menar jag att metoden inte är anpassad till behovet. I hantverk strävar man efter så effektiva metoder som möjligt. De duktigaste har ofta metoder som går fort och blir snyggt/bra samtidigt.Vi är ju sjukt angelägna om att få en kurvatur på slipningen, då är det tokigt att slipa med raka slipmaskiner. Det finns en metod som hetet långkloss. Den bygger på att man fäster pappret på en kloss som är lång och formad så som man vill få slipningen. Det blir ett robotliknande resultat - perfekt. 

Jag har börjat forma en slipmaskin som kan ställas in i olika cirklar eller radier. Slipningen skulle med denna få en närapå perfekt cirkulär kurva hela vägen. Tänk att få en 50 cm (0,2) åkyta varje gång och lika på båda medarna. Maskinen gör att man inte behöver stå och justera för hand vilket är tids- och tålamodskrävande och därmed har låg precision. Man sätter upp medarna och kör igång maskinen. Den står och går själv i inställd tid och stannar när tiden är ute. Man kan kan under tiden göra annat.

Hur den funkar? Nänänänä........

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln