Assymetrisk slipning

Tankarna går och en hel del borde skrivas här. Först vill jag prisa Axel som har hajat att om medarna skall slipas assymetriskt skall utsidan vara flackare än insidan. På fb diskuterades saken ytligt och som vanligt tror folk att utsidan skall vara brantare så att den håller mot sidokraften bättre.

Jag gjorde ca 2011 två medar som hade lodrät utsida och typ motsvarande 100 grader under hela. Det sladdade, hasade. Anders berättade att någon testat assymetrisk slipning för 30 år sedan, det hasade. Jag utgår från att han inte var lika begåvad som Axel och satte den flacka sidan inåt.

Jag slipade tyvärr tillbaka medarna direkt till normalt. När Fredrik fick höra kom han med idén att meden åker upp på ojämnheter och glider av dem i sidled. Naturligtvis tänkte jag. Klokfredrik.

Hade de funnits kvar hade jag testat att byta plats. Kanske funkar det.

Ni som tvivlar, kolla Kanal 5’s dokumentär Olympiska berättelser - Pionjärerna. Jag tycker att de som utvecklar sporten och vinner gör det med större ära än de som bara tränar hårt. Hon som satsade på klappskridskor och vann flera osmedaljer, vilken hjälte! Dessutom nämner hon en viktig sak. Grillorna hade funnits ett bra tag och på långdistans funkade de, men ingen satsade på rätt sätt på sprint så resultaten uteblev. Den här tjejen tränade in detta på sprintdistans och lyckades. Med den historien i minne förstår vi att för att lyckas med assymetrisk slipning krävs att någon utför slipningen på rätt sätt och sedan vinner något. Först då accepterar omgivningen att det fungerar även om det fungerade även innan.

Nu finns stor motivation att testa. Jag har en lös med som inte behövs, men ett seriöst prov kräver två. Enklast är att göra ett gäng plåtmedar och experimentera med dem.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln