Fysingen 22 dec 2017

Vi fick en fantastisk säsongsöppning i går. Isen var snabb och hård. Vinden tryckte på ordentligt men den var inte jobbigt stark. Solen sken mestadels. Det var kul att hela 7 DN dök upp.

Vi körde tvåvarvsträning med startbockar och två flaggor som bana. 

Personligen var det en riktigt givande dag med några nya saker att ta med sig. Det första var i slag och gippar då jag kom på att det blir lättare att få hjälmen mellan bommen och golvet om man vrider ansiktet mot lä och drar hjälmen genom det trånga utrymmet. Det låter som en skitsak, men man får med sig mer fart genom manövern på det viset.

En annan sak var när jag bytte segel från mellan till plant. Känslan var att det gled bättre vilket förklaras av att det är mindre luftmotstånd i det plana seglet. Medelfarten verkade inte öka nämnvärt, men toppfarten borde bli högre. Det plana seglet kräver större koncentration i skotning och styrning, men känslan är roligare. Det konkreta jag insåg är att skotavståndet är både känsligare och måste vara kortare med plant segel. Det verkade även vara lite bökigare att få ut masten. I de lägen det plana seglet orkar böja masten är det aktuellt för mig att använda det, annars får det bli mellanseglet.

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln