Diskussion om kitefoil

Min text på FB efter detta klipp.
https://www.facebook.com/SailingAnarchy/videos/10158550396325375/

Det är det här jag menar. Vi har ett inneboende jämförelse- och värderingsbehov. Det är irrationellt, men finns där.

Jag känner mig stolt och ball när jag står vid ett rödljus med min hoj på 1200cc och hundra hästar och accelererar ifrån en gammal passat när det blir grönt. När ni som skrivit här semesterseglar känner ni er nöjda när ni seglar ifrån någon annan båt med lägre mättal.

En gång seglade jag Lidingö Runt med Joint Venture. Det är en entonnare i kolfiber som var nytt då. 30 segel i garderoben, mer än 8 man ombord. På Askrikefjärden var det världens drag med spinnakern. Askul. Då kom en 11:a utan spinnaker och åkte om oss. Då kände jag mig som personen i passaten fast värre. Typ som en cyklist i tävlingsmundering som blir frånåkt av en person med vanlig cykel och kostym.

Det är det detta handlar om. Den som har det billigaste, minsta och snabbaste fordonet betraktas som coolast av de flesta normala människor och skall känna sig coolast.

Avancerade företeelser förblir coolast och bäst. Exempel på det är Anericas cup, F1, fotboll på hög nivå, baseball i USA osv.

Jag bara tycker att kitefoil är så tekniskt fulländat att det platsar att på sikt bli betraktat på en nivå högre än all segling utom Americas Cup med moth strax efter.

Alla skall såklart inte byta klass. 606 är en underbar klass, Laser är den största vuxenklassen, IOM är den billigaste och i särklass mest tidseffektiva. Perfekt med en massa klasser som passar många.

Jag inser att DN aldrig kommer att få den status den tekniskt förtjänar (världens i särklass bästa) men det är en annan historia.

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”