Summering av SM

Det blev ett ganska händelserikt SM. Mest var det väntan på vind men när det blåste lite hettade det till. Lördagens enda race var jobbigt för min del. Varje pust förvaltades på bästa sätt hela tiden. Svåra beslut tvingades fram ur tvivlet som hela tiden gnagde. Väl nere i mål var det ovisst. Det visade sig att de ca fem springningarna på sista länsen hade lönat sig. Vissa som legat bra framme hela tiden halkade ner där. Jag har en rätt bra teknik för detta. Den bygger på att inte behöva stanna när man skall springa. När farten är under 17 km/h lönar det sig att springa, det kan ni se 5:15 in i denna film (https://youtu.be/XySlqPeBwYc). Jag slutade 11:a vilket var bättre än väntat. 

Detta race skapade fyra spörsmål. Hur lågt får man springa på länsen? Vad gäller om man kör över linan om den inte finns, det inte blåser, den inte är rätt utmärkt? Vad händer med varvade båtar om det inte finns en korrekt utmärkt mållinje? Vad händer när rundningsprotokollet inte är rätt ifyllt?

Söndagen började likadant som på lördagen med vackert väder. Jag gick och lade mig i bilen och vaknade av att det skramlade. Yrvaken märkte jag att folk seglade. Snabbt ute på banan med mitt kära mellansegel, Tiger från 1996,  jag ville testa istället för R-IP. Skotavståndet satte jag på de vanliga 30 cm som visade sig vara perfekt. När vi kom upp i toppfart böjde masten fint och akterliket flexade ut lagom så att sidotrycket på medarna inte blev för stort i sörjan. Väl ute på banan kände jag att det var stordåd på gång. Dagge hade problem, Stefan hängde nästan på och Gunnar hade bättre höjd men samma vmg. 

Första racet började med en kanonstart. En väl avvägd layline tog mig upp rätt bra bakom båtarna från den gynnade vänsterkanten. Nu blandas racen ihop, så jag vet inte i vilket race följande händelse hör hemma. Jag tror att det var första. Gustring rundar lämärket strax bakom mig. Jag slår direkt pga att det blåser mer på vänsterkanten. Det går bättre och bättre. Den större ön av de tre i banan närmar sig. Isen känns hårdare. Kan man segla runt ön? Layline blir nog lite fet då, men fuck it. Jag testar! Det blev en fet layline så i full rulle ser jag stackars Richard låååångt nere i lä.

I andra ser jag något som jag uppfattade som märket. Det visade sig vara fel. Förseglad kändes det rätt segt att runda bakom många igen. Den roliga händelsen denna gång var när Gunnar och jag kom upp mot sista krysslayline. Jag tappade tålamodet och tog en snål layline. Då kom ny vind från höger så märket nåddes utan problem. Det gick att gippa nästan direkt och ändå klara dollymärket. Jag förväntade mig att gunnar skulle hänga på, men han tyckte det var vågat att gippa där. Det var ett ganska bra vägval, men inte så bra att jag kunde passera Bokis som rundade före.

Sjua på regattan och fyra på SM är jättebra i dessa förhållanden. Tack Vladislav för den fina masten. Se upp på VM 2018!

Jag har en plan att ta fram någon form av underlag för tävlingsledningen och tävlande så att risken för oklarheter minskar. Det behövs, eller hur Max?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln