Skotavstånd

Nu har bloggverktyget stöd för direktlänkar till tuben. Det passar mig bra nu när jag fått iordning GoPron.


Denna länk har ni redan fått, men den är faktiskt värd att studera. Kolla på bakåtbilderna hur lång tid det tar att få ner bommen. Inte förrän farten är uppe i gissningsvis 60 går det att skota fullt utan att få lyft. Jag tror att detta var ett riktigt, riktigt lyckat trim. Gunnar åkte ifrån mig i november i liknande förhållanden. Nu startade han bättre, men min toppfart var unik.


Det handlade mycket om skotavståndet. Det skumma var att när jag hade bra balans och sänkte skotavståndet fick jag mer lyft. Jag testade inte, men om jag hade sänkt ännu mer hade lyften minskat men höjden hade försvunnit. Alltså kan man inte ta bort hundpiss (allt för hårt trimmat så att lyften blir jobbiga) genom att sänka skotavståndet lägre än det gyllene. Då återstår masten. Mastfoten längre fram och stagen lösare får masten att böja mer. 


Jag letar efter en trimguide som är vanligt i vattensegling. Nu är jag kanske något på spåren. Man sätter upp masten för hårt trimmad och letar efter skotavståndet där man har mest lyft. Där ändrar man i riggen så att båten blir hanterbar. Efter ett tag kommer man ju så klart att veta avståndet och sätta det rätt på en gång.


EM. Nu rekas Sverige och senare Estland och kanske Finland. Det verkar vara för varmt längre söderut. Jag är sugen om det blir i Sverige, men har svårt att ta mig tid till det. Jag väljer nog att jobba.

Kommentera gärna:

 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln