Facebook

Det finns många seglare som är skeptiska till facebook. Ni skulle varit på Sisf´s årsmöte. Jag vill inte vara utlämnande eller för dömande så hur vissa reagerade i facebookdiskussionen beskriver jag inte närmare. Jag nöjer mig med att påstå att det liknade religiös fundamentalism. De som är emot facebook är verkligen emot. 

Många tonåringar dissar fb. Jag frågade min 15-åring hur han och hans kompisar ser på detta. De har börjat anväda fb mer och mer pga att de vill kunna göra inbjudningar till evenemang. 

Risken att ha ett konto är att andra kan se allt man gör och det kommer för alltid att vara tillgängligt för ägarna. För att minimera risken att någon får reda på hur det man fotograferat ser ut eller det man skriver om kan man välja att inte skriva känsliga saker eller lägga ut känsliga fotografier. Bilder på familjen och vänner kan man vara försiktig med. Sin politiska inställning och sin livsåskådning kan man hålla inne med. Nakenbilder på sig själv är dåligt. Vilken medkurva plåtstyrmeden har kan nog inte komma att vålla besvär i framtiden.

Nu till vad som är bra med applikationen. Det har blivit som en kultur i kappseglingskretsar att sköta planering, informationsdelning, kontakter mm genom facebook. Vill man någon något är det jättelätt att hitta denne. Grupper, hemliga eller öppna, gör det möjligt att styra vilka som tar del av det som delas. Man kan skapa grupper själv och/eller ansöka om att gå med. Man kan välja att vara vän eller inte med alla som har ett konto. Man kan vara vän med någon och stänga av dennes publiceringar om man är trött på personen eller dennes inlägg. Inbjudningar till evenemang, omröstningar mm är åxå möjligt att an

Messenger är en app som man använder nästan som sms. Den är lite mer avancerad så att man kan hitta folk på fb lätt, föra gruppkonversationer, dela bilder och filmer mm. Vi har ofta små grupper som rör en specialfråga. Då bjuder man in de som frågan rör och diskuterar där. Det kan handla om en resa, ett materialinköp, en kappsegling eller vad som helst. Den grejen är riktigt effektiv då man når exakt de man vill nå med ett specifikt meddelande.

En sak jag rekommenderar alla användare är att forma sitt eget flöde av inlägg. Inläggen rasar in i flödet baserat på hur man agerat tidigare, vilka man är vän med, vilka grupper man är med i och vad man lajkat. Det man surfar efter på internet registreras på något sätt och reklam portioneras ut i flödet. 

Om du är skeptisk kan du starta ett konto med en epostadress som du inte använder så ofta. Ange ett namn som gör att vi kompisar fattar att det är du.Lägg in en bild på ditt segelnummer eller bara en vacker bild. Skriv bara saker som har med segling att göra och gå med i alla grupper som har med segling att göra. Välj vänner du träffar på isen ibland. Ladda ner messenger på telefonen. Då kommer ryssen att lämna dig ifred.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln