Rankingsystemet

På Facebook pågår en diskussion om rankingsystemet. Min senaste ståndpunkt är följande:

Nu har jag tittat igenom nuvarande rankinglista och letat efter problem. Egentligen finns inget stort problem. Att helgerna nu är uppdelade i två regattor påverkar inte beräkningsgången ett dugg. SM viktas på samma sätt som tidigare. Det som nu uppstått är bara att om man är borta en helg så har man avsevärt sämre chans att samla på sig högpoängare. Man får ta de resultat som blir över. Därför är det toppen att utöka antalet som man har möjlighet att räkna några bra regattor och dessutom möjlighet att inte behöva räkna de sämsta och de som man inte varit med på. Dagens system är ganska genomtänkt. Vi får inte stora variationer i poäng beroende på antalet deltagare eller status på tävlingen. Nu är jag övertygad om att de som tog fram systemet tänkte just så, ettan får 60-70 poäng beroende på deltagarantalet tvåan 11 poäng mindre osv. Man har en utjämningsfaktor som gör att varje vinst är ungefär lika mycket värd. Om man gör om beräkningsmetoden till senaste förslaget kan en snöig regatta i Östersund under VM ge 8 poäng medan en tävling på blankis på Stora Värtan i solsken ger 25 poäng. Den som inte varit med på den senare regattan kan aldrig få ihop en bra totalpoäng. Med VM-kompensation kan det bisarrt nog bli så att de som inte seglar regattan i Östersund, men VM, får mer poäng än vinnaren i Östersund. Vi måste vara försiktiga nu så att vi inte riskerar att ändra något som funkar bra till det sämre. Jag tror nog att vi skall göra såhär; Vi har kvar exakt samma system och lägger till alla följande regattor tills vi har 10 tävlingar, dubbelt så många mot idag. Under tiden antalet ökar skall man räkna hälften eller antalet/2+1/2. Dvs vid udda antal räknas en regatta mer än de som inte räknas. Då behåller vi andemeningen i rankinglistan samtidigt som den utökas successivt till att passa nuvarande endagarsregattor. SM får som nu vara lite mer värt tack vare antalet deltagare.

Rankinglistan

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln