Mastböj 2

15 juni lovade jag att kommentera ett motsatt trim mot det som jag beskrev där. Nu efteråt låter det i den texten som att det är bra att trimma löst i hård vind. Det menar jag inte. Det är bara en beskrivning av hur det kan kännas.

Nu handlar det om att trimma hårt i sidovanten. Med hårt menas att båda är spända när man sätter sig i skrovet.Plankan är neråtböjd på mitten när jakten står för sig själv. När man har detta trim är ju masten styvare. Vill man ha lika mjuk mast som när man seglar med lösare vant måste man flytta fram mastfoten. Låt oss säga att vi fått ett lagom mjukt trim med hårt i vanten. Då verkar masten gå ut lika tidigt som annars, men inte komma lika extremt långt som med ett motsatt trim. Ni med lite för mjuka master kan alltså börja med att trimma extremt hårt i sida och segla ganska fort.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln