Mastböj

Fredrik och jag pratade riggtrim i förrgår. Jag har funderat lite sedan dess.
Trimmar man löst i sidovanten lutar masten mer åt lä när man seglar än om det är hårt i sida. När masten lutar åt lä verkar kompressionen vara mer ändlös. Den böjer lite, sedan blir det lättare och lättare för seglet att trycka ut toppen åt lä. Övre tredjedelen paralellförflyttas åt lä och sänks samtidigt som nederdelen får ett galet lut åt lä. Detta händer mest på kryssen på blankis då vi har riktigt stark fartvind. Om plankan är mjuk ger den efter och låter detta hända. Har man stort skotavstånd drar man ner riggen i detta läge och skotet kan i extremfall bli så löst att det nästan inte går att släppa ut.
Detta trim är fantastiskt bekvämt, när riggen satt sig nere i lä ordentligt får man knappast lyft och jag har haft ganska bra kryssar. Det stora skotavståndet dödar däremot länsen. På blankis seglar vi extra lågt och därmed har vi dåligt med vind att böja masten med.
Motsatsen då? Det kommer en annan gång.

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

  • cramer john » Ice Cup:  ”There are generally two ways the LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and ed..”