SM klart

Grattis Lukasz till segern! Grattis Fredrik och Harken till guld och Silver!

Lördag morgon var jag lite småsjuk, men blev på bra humör under bilresan till Västerås. Jag trodde verkligen att vi inte skulle få segla något under lördagen. Helt plötsligt kom vind och jag var bland de sista ut. Isen var lite blöt i de två första. Inför tredje sa Fredrik till mig att det börjar frysa på lite. Han hade helt rätt! Jag kom 26:a. I fjärde mojnade det åxå. Jag åkte omkring med katastrofala vinklar utan fart. Det är riktigt frustrerande när man försöker och försöker. På andra kryssen seglade jag lågt för att försöka få fart och lyfta lovartmeden lite ur fraset. Jag kom nästan ända till ön på andra sidan. När jag efter slaget insåg att märket skulle bli tufft att klara fick jag frispel. Jag föll av och seglade hem. Jag var sur nästan hela hemresan. Väl hemma var det lugnt. Jag vet (misstänker) att det har med mina 102 kg att göra.

Det känns lite trist att skylla på vikten. Jag har alltid trott att det är vikten som gjort att jag varit långsam i gocart, tills jag började följa formel 1. Då helt plötsligt blev jag snabb. Ingen i svenska dn-gänget tar mig i gocart. Fredrik påstår att han gör det, men icke. Kan det vara samma sak i isjakt? En teknikfråga? Jag blev glad när Tomasz skrev följande på FB.

Svenska avslutas. I dag, det är samma som igår, och kanske ännu mindre. Med molnigt och en temperatur av + 4 c vi gjorde sex mycket krävande lopp på route 1300 m. Is mjuka och tröjor slutat springa.
Efter en bra skjuts på poäng championship slips vann łukasz framför favoriter på den första dagen, svenska jean claude. Den tredje var en förlust bara 2 poäng. Den hårdaste av de tre han vägde bara 72 kilo. Som företräder värdar fredrik, också i samma viktklass, tog 4. insättning. Jag, med 4 platser, 4, 5, 4, 5, 2 jag blev befordrad i generalce från 12. till 5. plats. Det är ett mycket bra resultat, eftersom den enda spelare med 90 kg har gjort kampen "ultra light". Precis bakom mig finiszował karol, som den andra gruppen av 90 kg. Detta var den första i min karriär regatta, om en sådan enorm inverkan på slutresultatet blev vikt utmanare.


Det bekräftar vad PO och jag tröstar oss med när det är såhär. När 90 kg gör det svårt för en tiofaldig världsmästare kan man tänka sig att det vore ännu bökigare om han hade lastat i en väska med medar och försökt få rulle. Anja som är både lätt och duktig vann fjärde på lördagen när vikten var som mest avgörande. Ni som väger 70 kg behöver hänga på ca tre väskor med totalt nio medar för att uppleva POs och mitt viktproblem. Vi snor tillbaka det på blankis nästa år.

Jag märker att fruset trögföre är det värsta. Slask och vatten är inget stort problem.

Söndagen startade ok och slutade riktigt bra. Det sista racet gick på blöt slaskig is i svagare vind än innan. Det passar mig ganska bra och jag gjorde helgens bästa resultat, 10.

16 på regattan och brons på SM får jag vara nöjd med med tanke på att förhållandena var nära på sämsta tänkbara.
Björn och Göran gjorde debut på SM och visade verkligen framfötterna. Det är jättekul att de var med och de har båda lovat att vara med på regattorna nästa säsong. En skridskoåkare visade intresse för klassen och jag peppade honom. Han och alla ni andra som är sugna är välkomna att kontakta mig om ni har funderingar. Det droppar av ungefär en om året eller vartannat år så vi behöver fylla på med helst två varje år.

Sista racet har jag filmat. Den kommer vad det lider.

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”