Ny startregel 2016

Nedan följer ett urklipp från IDNIYRA.EU. Det har skett en skärpning av hur vi får springa i starten. Förut skulle alla stå i samma vinkel, vilket betydde att alla stod riktade högre än dikt bidevind. Nu får man bara styra i den vinkel som ger en bra förutsättning att få fartvind och därmed segla iväg. Detta upplever jag som ett förtydligande som innebär att ingen får springa högre än de sedan seglar. Eller omvänt är ännu tydligare; den som springer iväg i en vinkel och sedan faller för att accelerera skall diskas. 

Jag vill att alla gör likadant i starten. Om en börjar följa detta och motståndarna seglar för högt drabbas den hårt. Då blir den tvungen att tjuva så mycket det går. Tyvärr kommer detta kanske leda till fler protester mellan oss seglare. Om det är snö på isen är det inte svårt att avgöra om spåren faller, är raka eller lovar. Hur skall vi hantera detta?

PROPULSION You may have noticed that some of the better runners in our fleets might push their boat straight upwind or downwind during a light air race. In addition, they might push straight upwind during the start, then layoff, when tactically advantageous, to start wind propulsion. This practice is now limited by Sailing rule D which now states: “Propulsion - A yacht may not employ any means of propulsion other than the action of the wind on the sails. However, the crew (unassisted by anyone except for reasons of physical disability as authorized by the Judges) may push the yacht to achieve wind propulsion.” The previous version of the rule stated: “may push the yacht to leave the starting line or to return the yacht to wind propulsion when necessary.” The previous wording allowed a sailor to push straight upwind from the starting line without the intent of achieving wind propulsion. The simple point of the new wording is that any pushing, other than pushing to achieve wind propulsion, is not allowed.

Kan man tolka detta på annat sätt?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln