Tips inför Oxelösundsregattan

Jag har förstått att många har problem med masttrimmet. Det är inte särskilt svårt. Om du upplever att du har för lite mastböj skall masten fram, testa ända fram. Om masten böjer för mycket skall den bak.
-
Om det inte räcker skall, för att böja masten mer, förstaget förlängas så att masten lutar mer. Testa även att höja seglet så att du knappt orkar skota hem allt. Då dras masten ut med skotet. Testa 30 cm från max hemskotat till bomhöjden när seglet hänger löst. 25 cm är för kort.
-
Funkar inte masten efter detta är plankan en sak att byta eller justera. 38-50mm nedböj med kroppsvikten är acceptabelt, men om det spannet inte räcker för att justera mastböjen måste masten bytas. Martin Åkerblom har en bra kontakt på prisvärda master.
-
När detta är ok är det viktigt att fokusera på seglingen. När det går sakta, starten, slag, gippar, släpp upp seglet rejält och styr på telltales. Först när farten är ok kan man skota och jobba höjd. Detta är extra effektivt efter gippar i svag vind.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

  • cramer john » Ice Cup:  ”The LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and edgelit. The main feature on th..”

  • cramer john » Ice Cup:  ”There are generally two ways the LED HDTV utilizes back lighting. Backlit and ed..”

  • Max » Tämnaren i morrn:  ”Snyggt. Även att du fick hela den viktminskningen, när du ändå målade detaljerna..”

  • Max » Färg:  ”Bra med mer färg tror jag. Nåt som kontrasterar mot både Black Ice och snö. Man ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln