Nu blev det jobbigt!

Av kvällens tre starter satte vi den enda som inte blev ivägsläppt. Den andra var vi lite långsamma i accelerationen och kom efter. Den tredje missade vi totalt.


Nu till det jobbiga. North Sails lånade ut ett nytt segelställ, Storsegel, NB-4 och fock D-2. Storen blev jag förälskad i direkt. Man såg direkt att den var väldigt plan i akterliket. Jag tycker att det ser snabbt ut då min tanke är att den lättare håller kvar luften ända till akterliket. Det gör i sin tur att man kan få upp akterliket längre i lovart än med vår gamla NT-2. Vi fick få tillfällen att mäta fart mot andra båtar, men jag tyckte att vi hade fin fart. 


Ebba var inte säker på focken. Hon tyckte att den var svår att bli kompis med. Vi stod och snackade med folk om segelform när Jocke kom till oss. Han nämnde att deras Gransegel hade fått buken bakflyttad och att det gjorde att de i lite stökiga förhållanden med båtar framför hade lite mer förlåtande segel. Detta fick mig tveksam. Vi har haft trepersonerssegel och gått snabbt med dem. De är verkligen bakbukiga. Skall vi verkligen byta modell när vi är nöjda?


Man säger ju att lättare besättningar kan hantera planare segel bättre. Om det är en kompromiss med lite för plana segel i lätt vind blir jag orolig. Jag har inga problem att trimma bort buken i ett bukigt storsegel och skapa balans i båten. Därför kan kanske vår NT-2 passa oss bäst. Focken har vi inte heller några problem med. Det är klart att en planare går snabbare i hård vind för oss, men i lätt då? Hur mycket torskar vi där? Jag är inte beredd att byta bort lättvinds- och grov sjöfart mot hårdvindsfart.


Vi väger väl en 160-170 kg tillsammans. 


  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln