Yngaren 2017-

 

Najs dag! Gunnar, Stefan, Micke och jag seglade på 8 cm svartis med 3 cm lätt snö. På förmiddagen var det lätt vind och ganska lite motstånd i underlaget. Jag hade bra rulle och livet lekte. Det var en stund med ren glädje. 


Efter lunch började det med så svag vid att vi inte kunde segla. Vi sprang och stod still i en halvtimme, sedan kom det rätt mycket mer vind. Mina 105 gradersmedar sladdade alldeles för mycket så jag åkte in och satte på snömedarna. Efter det kom jag inte alls igång. Jag tror att medarna satt fast i isen, men det verkar konstigt för de brukar gå bra. En förklaring jag vet håller är riggtrimmet. Det var för lågt skotavstånd, då ökade jag det och samtidigt spände i förstaget. Jag ändrade båda parametrarna ett par gånger, men Gunnar var i horisonten efter ett varv hela tiden. Vi tyckte att underlaget var trögt på eftermiddagen, så det var lika svårseglat då som på förmiddagen.


Jag har ju en lånemast och har inte brytt mig om att notera bra trim. Gunnar visade mig hur han gör och det verkar vettigt. Målsättningen måste vara att kunna plocka fram ett trim där masten känns levande i de förhållanden man befinner sig i. De ändras ju ofta under dagen, så man bör ha ett trim som funkar lite brett.