De har ju haft fel förr

När jag började segla isjakt tänkte jag ut strategier för alltmöjligt. En sak var vilken eller vilka väderappar jag skulle välja. Strategin blev att bara titta på SMHI för förutsägelser och titta på väderstationer för aktuell vind. En del bekvämlighet låg nog i det beslutet, men mest tanken att det ger en kontinuitet. Om man blir kompis med en kan den utvecklas till en förståelse så att man lär sig tolka tolkningen. Det är inte alltid lätt att tolka meteorologernas tolkning av vädertada. Jag är nöjd med mitt val. I år har Windfinder Pro fått vara med. De har en bra grafisk väderkarta. 

Bilderna ovan visar en sekvens från dagarna innan träningslägret i Sandviken. Syftet var att kolla om SMHI kan säga mig något om vädret. Nu vet jag att det är lätt att vara efterklok, men denna sekvens är den enda jag gjort på flera år. Anledningen till engagemanget kan ha varit att jag var en av de ansvariga för tävlingen.

På Lördag eftermiddag ser man en antydan att det kan bli lite dåligt med vind natten mellan onsdag och torsdag. Dippen flyttas på lördag kväll till onsdag eftermiddag samtidigt som en till dipp förstärks natten mellan torsdasg och fredag. I det läget tycker jag att det är naivt att tro att dipparna kommer vara kvar på exakt samma plats. Det kan alltså blåsa ganska mycket och ganska lite både torsdag och fredag om vädret flyttas 12 timmar.

Söndagens prognos säger samma sak som lördagens.

Måndagens prognos har satt ihop dipparna till en mitt på torsdagen. Där kan man börja oroa sig för torsdagen medan det bara är söndagen som ser lovande ut vindmässigt. Kallare än -10 grader betyder ofta att det är mer vindfattigt än vad prognosen förutspår.

Tyvärr blev det ingen skärmdump på tisdagen.

Onsdagens prognos förstärker måndagens. Nu råder ingen tvekan om att det inte kommer någon vind under torsdagen i Sandviken. Kallare än -15 och strålande sol. Där kommer jag ihåg att windfinder visade en riktig vindsnurra som drog in västerifrån. Fredagen ser inte heller bra ut medan söndagens vind och snö senarelagts. Nu ser lördagen fin ut.

Torsdagens prognos visar att vinden kommer tillbaka under fredagen.

Det som hände var att det under torsdagen gick att segla i Stigtomta (Nyköping). Sandviken hade nollkommanollnoll beaufort, 17 grader kallt och sol. Under torsdagen tog Fredrik och jag beslutet att lägga regattan i Västerås. Bra rekat Robin och Fredrik!

Vi seglade hela fredagen i Västerås och regattan blev riktigt bra där. Det största misstaget var att lägga en för lång bana med tanke på kylan. Racen blev för långa på lördagen.
 

De har åxå haft rätt

Rätt eller fel väderförutsägelse är en definitionsfråga. Om man är negativt inställd till prognoser kan man hävda att de visar fel när siffrorna inte stämmer exakt. Om man istället använder prognoser som ett verktyg för att kunna fatta bättre beslut än att inte använda dem kommer man att lyckas ganska bra. Jag seglade fyra dagar i sträck under sekvensen ovan och är lite stolt över det. Ingen annan gjorde det i hela Sverige (?).