Träning december 2013

Depån i Korsika Depån i Korsika

Första regattan skulle ha ägt rum denna helg. Isen var dock lite för tunn för att ta ut fyrhjuling och att tävlingsledningen skall ha allas säkerhet på sitt ansvar så tävlingen ställdes in. Vi fick lovande rapporter från Dag om att det fanns en liten yta att åka på. Fredrik och jag åkte dit för att träna. På vägen fick vi veta att isen var kanooon. När vi kom fram var några ute och seglade och några riggade på. Isen var verkligen fin. Tack Dag för israpporterna!

Fredag efter träningen
Vi fick några timmars segling i en avtagande vind. 9 st jakter står uppställda i depån som är på ett bad som heter Korsika.

Nu åker vi till Scandic Central Hotell i Gävle och käkar, softar och bastar.

Fredag kväll
Fan vad segt att äta så här sent. Nu behöver jag min oxfilé.

Det känns fint nu att ha känt på prylarna och snackat igenom passet. När vinden mojnar är det bökigt att tajma medbytet, särskilt på träning. Vi har ju medarna inne vid land så man skiter i att byta. På slutet borde jag kört med mina nyslipade 100-graders T-järn. Mina 90 nöp nog fast onödigt mycket. Resten av helgen skall jag försöka att byta så fort det går. Jag hade i alla fall rätt segel, lite bukigare än de andra.

Lördag morgon
I dag blev vi visst lite sena. Fredrik envisades i går att vi skulle se ett band som började kl 10 så vi kom hem senare än vad jag tycker är optimalt. Visst var det kul att hänga vid en bar och lyssna på bandet, men jag blir så j-a trött av den där extra ölen man tar sent. På regattor kommer jag att sträva efter att vara på rummet senast kl 10.

Lördag eftermiddag
Den här dagen kom att handla om segelval. Det visste jag inte på förmiddagen. North på Lidingö (Tore) har tyvärr valt att döpa seglen till RI-P, FC-C och BI-Z. Jag kan inte lära mig vilken beteckning som är bukigt, mellan eller plant. Det var ju blankis med bara lite snö så jag tog det plana. När vi seglat hela förmiddagen åkte jag in för att dricka lite Pucko. Där snackade vi och jag råkade nämna för Gunnar Rehn att jag seglade med RI-P. Han utbrast "Men det är ju inte det plana, det är ju det bukigaste!" Ojdå! Det var ju lite klantigt att inte ha koll på vilket segel man använder. När jag seglade tyckte jag att det var förvånandsvärt bukigt när man släppte på skotet, men funderade inte mer på det. Jag bytte till det plana. På kryssen var det ok, men på länsen var det riktigt knepigt efter gipparna. Hela ekipaget bara dog. Jag kommer i fortsättningen att köra med bukigare än vad man brukar göra.

Förstags-mastbeslaget gick av. Jag fick låna ett av Thomas. Tack.

Söndag i bilen på väg hem
Det började regna på morgonen när vi kom ner till Korsika. Isen blev mjuk av det varma vattnet. Jag hade 90-graders medar på och kände att det var onödigt bra grepp så det fick bli nyslipade 100-graders T-järn. De sladdade lite och gled mycket lättare. Jag var då och få före både Fredrik och Linkan vilket visar att man gör rätt.

Regnet fyllde på vatten på isen. Vattnet samlas i områden som blir djupare och djupare. Fler av oss blev rejält sprayade när vi körde genom vissa pölar.

Nu blir det förmodligen en paus till mellandagarna, vädret ser lite för varmt ut.

Jag är riktigt sugen på att byta skidglasögonen mot ett visir. När man skall slå är det svårt att se i lovart om det ligger någon där. Med visir kan jag öka syfältet ca 30 grader åt varje håll.

Tack alla grabbar för en givande helg.

Referat från Oxelösunds Isjaktsklubbs hemsida:

Träning på Storsjön 13-15 dec 20132013-12-18 18:41
Hasse, Stefan, Gunnar, Burt och Per-Ove åkte till Storsjön för att träna
Hej alla is-seglare.
Som vi alla vet hade tävlingen i Sandviken ställts in, eftersom isen var för osäker. Ett vist beslut av tävlingsledningen tycker jag.
Nåja vi hade i alla fall utverkat permission från hemmet och det måste ju utnyttjas. Vi konfererade och det beslutades att P-O, Stefan och jag skulle åka upp på torsdag kväll för att vara på plats på Storsjön för att träna. Den nyinskaffade släpkärran hade vi redan packat på onsdagen. Tre kompletta jakter, ett antal segel samt ett otal medar gick in galant. Gissa vem som hade tagit med sig 30 medar!
Vi stannade till vid fordonsvågen på Västerleden och konstaterade att vi hade en laglig färd mot norr.
Övernattning hos ett par mycket trevliga släktingar till Stefan i Axmar By, norr om Gävle. Nästa morgon fortsattes färden till Kungsberget och Storsjön. Ett 20-tal seglare hade aviserat att de tänkte komma dit för att träna, även om det inte arrangerades någon tävling.

Under fredagen möttes vi av en torr, superslät och stenhård is med solen gassande från en blå himmel och någon plusgrad i luften.
Jag som inte seglade förra säsongen konstaterade att jag, sista seglingen våren 2011, brutit sönder beslaget till plankinfästningen. Detta ”återupptäckte” jag nu på Storsjön, 30 mil från hemmet! Nåja P-O hade som tur var inte bara tagit trettio medar med sig, utan även ett antal välsorterade verktygslådor i vilka vi kunde botanisera bland smått och gott, och vips var plankan på plats och jag smällde stolt med hängslena och kände mig händig. Tack P-O.
Vinden var till att börja med c:a 6 m/s men minskade under eftermiddagen. Vid 4-tiden slutade det blåsa helt. Dags att fixa ett boende för natten.

Ett par holländare som också kommit upp för att segla tipsade om ett pensionat som låg 5 km bort. Vi tog oss dit utan allt för stora förhoppningar om lediga rum, eftersom Europe m.fl. världsartister gav en konsert på Bandyarenan i Sandviken samma helg. Vi hade dock turen med oss och fick de sista två dubbelrummen. På kvällen matades vi  omväxlande med hembakad sockerkaka och bisarra historier med lokal prägel, av pensionatets innehavare, den surbrödsbakande Micke. Många skratt och stor insikt i Kungsbergets sociala förhållanden berikade kvällen.

På lördagen kom Gunnar och Burt upp i varsin bil. Burt bara över dagen medan Gunnar skulle sova kvar en natt.
Lätt snöfall hela dagen med någon minusgrad. Vinden låg på 4-5 m/s, som sakta avtog under dagen. Fortfarande fin is som gjorde att medelbukiga segel drog bäst. Det blev en hel del spontana race, där Gunnar får anses vara den som var snabbast av oss från OXSS.
P-O och Stefan hade problem med fästet i isen och halkade omkring med permanenta uppställ. 30 medar, -och alla slöa!
Burt gick bra och hade inga större problem. Själv gick jag dåligt på undanvindarna men på kryssen gick jag som tusan. I 2:a racet uppe vid märket efter första kryssen låg jag bland de 4 bästa och slet med ett manligt varggrin jakten runt kryssmärket. Mitt i rundningen fann jag mig plötsligt hasades på rygg i en hög av blandade DN-delar. Plankan hade lossat. Varför händer alltid sådant när man är som längst bort på isen?
Som tur var bodde en bysmed intill depån och nu var det minsann slut med finliret. 4 kraftiga genomgående bultar plockades fram i "Storverksta´n" (Uttalas på bredaste dalmål) Lagom klart när de övriga kör in för dagen. P-O påstår att jag nu bara ligger en ½ poäng från epitetet ”Plankmarodören”.

På kvällen blev vi inbjudna att bada med urbefolkningen i bybastun. En totalrenoverad skapelse i originalskick från 30-talet, som producerar het ånga. Här pratar vi om ett vedeldat arrangemang med stor vattentank, kranar, spjäll och ventiler som sköttes av en stolt maskinist. Tankarna for till Hades rike när det pös och vibrerade av hetta i hela huset.

På söndag morgon bar det åter ut på isen. Vinden var fortfarande ganska svag; 3-5 m/s. Det regnade hela dagen men isen var fin, så det blev ett flertal spontana race samt trimmande. Vi konstaterade i alla fall att de som bytte till T-medar fick en fartökning på den vattenbemängda isen. Under dagen "droppade" seglarna av varefter kläderna hade blötts igenom. Stefan slutade inte förrän han seglade ner i en svacka med 20 cm vatten. Han stannade i en kaskad av iskallt vatten.

På vägen hem kunde vi glädjas åt en lyckad helg med många skratt, god mat, mängder av chokladpudding och ännu mer frisk luft. Jag skall laga plankan, Stefan skall ordna med bilen och P-O skall slipa om 30 medar…

Hälsningar Hasse Kowallek