Den här texten har jag skrivit med flera olika projekt i tanken. Eftersom detta är placerat under 606 så har jag valt att använda segling som exempel, men tänk gärna på jobbet eller äktenskapet när du läser detta. 

Många är jävligt trevliga. Det är en grym egenskap. Ofta har dessa personer en positiv inställning till det mesta. När man driver ett projekt kan det vara en hjälp att vara positiv, man får folk med sig istället för att stöta bort dem.

Om man vill driva ett projekt till framgång krävs mer av sin personlighet än att bara vara positiv. Kan en negativ inställning hjälpa projektet framåt? Kanske inte, men en realistisk inställning gör det definitivt. Tyvärr blandar många ihop realism med negativism. När det sker kan det bli problem mellan personerna i gruppen. Det är i det mötet det blir intressant. Hur realistisk kan man tillåta sig att vara utan att andra ser det som att man förstör stämningen?

När man kappseglar är det bra om laget hela tiden pratar om allt som har med tävlingen att göra. Det finns texter som beskriver hur det bör gå till. Jag hittade inget om det på nätet, men det går ut på att det är en resurs att prata om fart, taktik och strategi med farten i högsta prioritet.

Vad kan man då säga under ett race utan att framstå som negativ? Jag har lärt mig att det är mer begränsat när det har gått lite dåligt, men även när man ligger bra till. Att konstatera att andra kanten gått bättre på första kryssen är för många obehagligt att höra och därmed svårt att säga. Trots att det förmedlar att man gjort ett dåligt val tidigare är det relevant information. Man kanske bör länsa åt det hållet eller segla dit på nästa kryss. Om man gjort en dålig rundning kan det vara dåligt att bara strunta i det och gå vidare, kanske borde man snacka om att spinnakern skall ner tidigare nästa gång eller att rorsman skall styra lägre i nedtagningsögonblicket.

Min poäng är att det kan vara negativt att vara positiv. Det kan även vara negativt att vara realist.

Det värsta är ändå om den positiva ombord är frustrerad för att man ligger risigt till och sänker ribban för vad realisten får säga utan att provocera. Då måste realisten förstå att det inte är läge att uttrycka sig slarvigt eller att råka säga fel. Här bör alla ombord känna till sin egen personlighet och helst alla andras. Då kan alla anpassa sig åt mitten och hitta ett språk som inte retar upp någon.